hanya untuk remaja sahaja..

View previous topic View next topic Go down

hanya untuk remaja sahaja..

Post  Us.Zaki on Tue May 26, 2009 8:17 am

Assalamualaikum

Remaja sering dikaitkan dengan gejala yg tidak sihat seperti rempit ,bohsia .dadah dsb

Saya tidak salahkan remaja ,tetapi saya ingin cuba memahami jiwa mereka ,apa yg mereka hendak , apa yg mereka cari . anda boleh tolong saya . manalah taukan dengan idea anda dapat menyelesaikan masalah mereka Sad

Us.Zaki
Admin

Posts : 30
Join date : 22/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Pendapat

Post  -SYAFIQ- on Fri Oct 23, 2009 6:26 am

Sy ada pendapat seperti yg ustaz harapkan. Pendapat sy ni hanya ttg pelajar sekolah dan bukan 18 tahun ke atas.. Sy sdg melalui alam persekolahan. Jadi, saya rasa remaja2 yg bermasalah itu mahukan perhatian. Dalam kata yg lain, mereka mahu diri mereka berada di tempat yg sama seperti remaja lain yg memiliki tempat dlm masyarakat (mcm pelajar yg berjaya).. Tapi mereka beranggapan mereka tidak memiliki apa2 utk dibanggakan.. Sbnarnye, mereka tidak menyedari kemampuan mereka utk menjadi org yg berguna..

Utk pengetahuan ustaz, dlm bnyk2 pelajar bermasalah yg sy jumpa, mereka tidak 100% jahat.. Dalam hati mereka tu, masih ada kebaikan.. Cthnya: sy pernah diejek dsb.oleh seseorang, tapi setelah 3 tahun bersekolah di skolah yg sama walaupun berlainan kelas, akhirnya dia berubah dan baik terhadap saya dan rajin bertegur sapa.. Klu dgn kwnnye yg lain, sy x psti sama ada dia masih begitu atau tidak. Perkara mcm ni dah bnyk kali berlaku dlm alam persekolahan sy..

-SYAFIQ-

Posts : 2
Join date : 23/10/2009

View user profile

Back to top Go down

Kurang perhatian & kasih sayang

Post  Us.Zaki on Thu Oct 29, 2009 8:10 pm

Terima kasih atas pandangan saudara Syafiq , apa yg saya dapat faham darp pendapat anda ialah remaja yg bermasalah sangat memerlukan perhatian & kasih sayang . Perhatian & kasih sayang nilainya amat mahal ,ianya lebih mahal drp emas dan perak. Kepada ibu bapa yg ada anak -anak remaja , termasuklah diri saya marilah kita mendekati anak-anak remaja kita . Sesungguhnya kita dituntut untuk mencari rezeki ,kita mencari rezeki itu siang dan malam , tetapi ingat ada rezeki yg telah Allah diberikan kepada kita , yg kita kita sia-siakan ,rezeki yg saya maksudkan itu ialah "anak".

Amat malang kalau kita berpendapat bahawa , dengan hanya memberikan duit dan kemewahan ia sudah mencukupi bagi anak-anak kita . Tugas kita bukan setakat membesarkan anak-anak tetapi mendidiknya. selalulah bertanya khabar dan ingin mengetahui serta ambil berat apa yg mereka lakukan sepanjang hari dengan hikmah.

mudah-mudahan perhatian yg mereka perlukan ,kasih sayang yg mereka dambakan terisi dan mereka tidak berselera melakukan perkara -perkara yg tidak sihat .

ada pendapat lain ?

Us.Zaki
Admin

Posts : 30
Join date : 22/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: hanya untuk remaja sahaja..

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum