Rumahtangga adik tak serasi - apa saya patut buat?

View previous topic View next topic Go down

Rumahtangga adik tak serasi - apa saya patut buat?

Post  Leena on Sun Aug 22, 2010 6:56 pm

Salam semua.

Adik saya ada masalah rumahtangga. Suaminya tak beri nafkah dgn tetap hingga kan sampai satu tahap, anak2nya tak makan. Adik saya bniaga kecilan dan amik upah mjahit baju. Suaminya pun slalu balik 3-4 pagi tapi tak diketahui pergi mana. Pernah satu hari, dia balik dlm keadaan mabuk.

Selama ni, saya yg slalu mnasihati dia spy jangan lupa pada Allah, bsabar n berdoa. Dah beribu duit saya beri pada dia utk mbantu, terutamanya utk modal bniaga. Tapi nampaknya keadaan jadi lebih parah bila adik saya keluar rumah utk cari kerja dengan alasan sekolah anak2 terganggu sebab tak berduit. Oleh kerana tempat kerjanya jauh dari rumah, dia tinggalkan anak2 dgn suami dan pulang bila dia cuti shj. Suaminya pernah ugut utk bunuh dia n anak2.

Dan sekarang, adik saya tuntut cerai di mahkamah, tetapi suaminya tak mau lepaskan dan tuduh dia nusyuz pula, dan larang dia jumpa anak2. Saya kasihan dgn anak2nya dan saya slalu nasihatkan dia utk kembali pada suami.. tapi mnurut adik, dia dah tak boleh terima suaminya yang dah myiksa kehidupan dia lebih 10tahun. Saya dah abis ikhtiar beri nasihat pada adik n adik ipar saya.

persoalannya, apa yg boleh saya lakukan lagi? Ada kawan2 yg surh saya berusaha jumpa mana2 ustaz untuk mlembutkan hati adik saya. tapi saya sangsi.. patutkah saya buat begitu?? Untuk pengetahuan semua, saya dan adik sangat rapat. sakit dia, sakitlah saya. Derita dia, deritalah saya. Apa patut saya lakukan?

Leena

Posts : 1
Join date : 22/08/2010

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum