Najis mughalazah -En Bahauddin

View previous topic View next topic Go down

Najis mughalazah -En Bahauddin

Post  Us.Zaki on Thu Oct 29, 2009 8:27 pm

User Baru

New post Bahauddin on Thu Oct 15, 2009 1:08 pm
Assalamualaikum Ustaz2...

Saya Muhammad Bahauddin umur 23 tahun... saya berasal dari Temerloh Pahang..

Saya ada soalan nk tanya... Satu hari saya ingin membuang sampah dikawasan rumah saya, sambil berjalan saya tak perasan ade najis dan terus terpijak najis tue...( mughallazah ''najis anjing') tetapi saya memakai selipar.. Najis tersebut sudah kering, selepas saya terpijak saya terus sapukan selipar saya ke rumput sehingga hilang, then saya memakainye kemana2 samada pergi ke opis pun saya pakai selipar tersebut.. saya sering terikir adakah saya sedang membawa najis berat nie.. adakah sah solat saya selama ni.. saya sering tertanya2 sehinggakan saya ingin membuang selipar then beli yang baru... tetapi tempat yang saya da pijak tue saya still ada najis... camne tue ustaz.. saya asyik terpikir jer masalah nie... ustaz bole hantar email kat alamat email saya... bahauddin@syabas.com.my.... bole kah ustaz terangkan kat saya.. saya betul2 ingin tahu.. saya tak nk ada perasaan was2 sehingga ke hari ini... Sekian Terima Kasih


Bahauddin

Posts: 1
Join date: 15/10/2009

View user profile Send private message

Back to top

Us.Zaki
Admin

Posts : 30
Join date : 22/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Jawapan En Bahaudin - Najis mughalazah

Post  Us.Zaki on Thu Oct 29, 2009 8:40 pm

Assalamulaikum

minta maaf kerana memilih untuk menjawab diruangan forum ini .

Perasaan was-was adalah drp tipu daya syaitan . Manusia yg ditimpa perasaan itu akan tetap di buru dengan was-was , sehinggalah dia menyelesaikan /menhilangkan masalah yg menimbulkan perasaan was-was itu .

Saudara memijak tahi anjing itu menggunakan selipar .sekiranya saudara yakin yg najis itu tidak terkena kaki saudara ,maka sah lah solat saudara .

selepar yg terkena najis sudah anda buangkan . tetapi saudara was-was tempat -tempat pijakan selipas yg terkena najis anjing itu .

camkan tempat-tempat itu dengan yakin ,dan samaklah... dengan 7 kali basuhan yg salah satunya air yg bercampur tanah .

dengan itu sahaja dapat menghilangkan perasaan was-was itu .

sekian .

Us.Zaki
Admin

Posts : 30
Join date : 22/05/2009

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum